Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


9 maja 2012

Zielona herbata z miętą

Czas na majowe oczyszczenie.
Zwłaszcza, że za duzo ostatnio w mojej kuchni rabarbaru. A pewnie wiecie, że nie powinno się go zjadać w zbyt duzych ilościach, gdyż zawiera szczawiany, trudno rozpuszczalne w wodzie.
Dlatego najlepszym lekarstwem na rabarbarowe dolegliwości jest zielona herbata ze świeżą miętą.
Mieta odświerza, oczyszcza i wspomaga rozpuszczanie i trawienie wszelkich substancji, można ją dodawać niemal do wszystkich potraw.


Zielona herbata z miętą


Łyżeczkę zielonej herbaty i świeże listki mięty zalać wrzątkiem.
Zaparzać około 7 minut.
Można dodać również kilka kropel soku z cytryny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz