Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


10 maja 2012

Konfitura rabarbarowa


Konfitura rabarbarowa


1 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny


Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do garnka z grubym dnem, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Gotować, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest gotowanie rozłożyć na dwa dni. Słoiczki wyparzyć wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.
Smacznego!




* Przepis pochodzi od Doroty, został jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz