Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


11 maja 2012

Biscotti z migdałami i morelą

Idealne do kawy, herbaty, znakomite jako przystawka do wina. Te włoskie ciasteczka są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Smakowite i pachnące. A przede wszystkim bardzo długo pozostają świeże. Polecam na majowy piknik, na pewno nie będą się kruszyć jak tradycyjne sucharki.


Biscotti z migdałami i morelą


1 duże jajko
90 g drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych lub całych obranych migdałów
70 g drobno posiekanych suszonych moreli


Całe jajko ubić mikserem razem z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały, morele i dokładnie wymieszać. Obsypując dłonie mąką, uformować podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i lekko stwardnieje. Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu pokroić je na kromeczki grubości około 1 cm. Ułożyć  na blaszce poziomo i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracajac w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!






 
* Przepis w całości zaczerpnięty został z bloga Moje wypieki.

4 komentarze:

  1. Zdjęcia są miażdżące. Nie wiem, jak ty to robisz, ale nie mogę wyjść z podziwu. Wybacz, ale przepisy pozwoliłem sobie ominąć;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biscotti jest na liście potraw, które mam zrobić,ale jakośc odkładam to w czasie..Twój przepis spowodował,że biscotti wysunęły się na pozycję pierwszą i chyba jutro się im nie oprę !:)

    OdpowiedzUsuń