Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


21 maja 2012

Tarta truskawkowo-rabarbarowa



Tarta truskawkowo-rabarbarowa



Składniki:
 (na ciasto do formy o średnicy 26-28 cm)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki masła lub margaryny pociętej w kostkę (80-90g)
ok. 15 łyżek zimnej wody

3 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru (ok. 400g)
3 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek (350 - 370g)
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
Kruszonka:
2/3 szklanki płatków owsianych (ok. 60g)
1/4 szklanki mąki pszennej (ok. 30g)
1/4 szklanki brazowego cukru (ok. 50g)
1/4 szklanki zwykłego cukru (ok. 60g)
1/4 łyżeczki soli (jeżeli używamy niesolonego cukru)
2 łyżki posiekanego w kostkę masła
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny



Masło zamrozić włożyć do zamrażalnika od 1 do 7 godzin. Mąkę, sól i cukier wymieszać tak by składniki równomiernie się rozłożyły. Dodać masło i jak najszybciej wyrobić ręką (lub malakserem) do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodawać po kolei wodę i miksować (lub wyrabiać) do uzyskania jędrnej i elastycznej kuli. Ciasto rozwałkowac do uzyskania średnicy trochę większej niż forma do tart i luźno na nią nałożyć. Odstające fragmenty odciąć i włożyć formę z ciastem na parę godzin do zamrażalnika. Następnie wyciągamy ją i kładziemy na czas przygotowania nadzienia w temp. pokojowej.
Nadzienie:
Do miski wsypujemy pokrojone truskawki i rabarbar, posypujemy cukrem i oprószamy po całości mąką. Dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, aby składniki się nie zgniotły. Odstawiamy na 5-10 minut.
Kruszonka:
Mąkę, oba cukry i sól mieszamy w misce. Wrzucamy masło i siekamy/ucieramy aż z masła powstaną małe kryształki. Dodajemy płatki owsiane i łyżkę soku i mieszamy łyżką.
Przygotowanie końcowe:
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ciasto wykładamy owoce wraz z sokami, na górę sypiemy kruszonkę i pieczemy 40 minut. Nastepnie przykrywamy ciasto folią aluminiową by podczas dalszego pieczenia się nie spiekło i pieczemy dodatkowe 35-40 minut.
Smacznego!





* Przepis w całości pochodzi stąd.


Nadzienie:

8 komentarzy: