Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


20 maja 2012

Konfitura rabarbarowo-waniliowa



Konfitura waniliowo-rabarbarowa



1 kg rabarbaru (pokrojonego w kostkę)
3/4 szklanki cukru
             1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
1 cytryna umyta i wyparzona przekrojona na ćwiartki


Laskę wanilii przekroić nożem wzdłuż i wyciagnać z niej zawartość, którą nalezy wymieszać z cukrem lub cukrem waniliowym. W szerokim garnku wymieszać rabarbar z cukrem, dodać resztę wanilii, wycisnąć cytynę i wrzucić skórki też do środka. Odłożyć na noc do lodówki, aby konfitura puściła soki. Następnego dnia gotować rabarbar na niewielkim ogniu do momentu osiągnięcia konsystencji dżemu. Zestawić garnek z ognia, wyjąć skórki z cytryny oraz laskę wanilli. Nakładać dżem do sterylnych słoików i pasteryzować przez 10 minut.
Smacznego!




*Przepis pochodzi ze strony Skarby w słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz