Tulipany już przekwitły. Ale z migdałowych płatków można ułożyć najróżniejsze kwiatowe wzory. Aby przywołać wiosnę upiekłam dla mojej babci jej ulubione babeczki o smaku porannej kawy.
Babeczki kawowo-migdałowe
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cappucino
1 łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki płatków migdałowych
6 łyżek roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
Mąkę wymieszać z kawą, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i płatkami migdałowymi. W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, mleko oraz masło. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Oprószyć wierzch płatkami migdałowymi lub cukrem podrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz