Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


18 maja 2012

Pierożki z rabarbarem i truskawkami


Pierożki z rabarbarem i truskawkami


2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
truskawki
rabarbar
śmietana
cukier puder


Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką.
Truskawki i rabarbar opłukać i osuszyć. Nastepnie pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać  ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego!


*Przepis pochodzi stąd, został jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Embed_fpnociwbx95zxka0qcze10ddfkuykqzz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz