Pierożki z rabarbarem i truskawkami
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
truskawki
rabarbar
śmietana
cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką.
Truskawki i rabarbar opłukać i osuszyć. Nastepnie pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz