Muffiny rabarbarowe z budyniem
120 g drobnego cukru do wypieków
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 duże jajko
150 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g rabarbaru pociętego na małe kawałki
W jednym naczyniu połączyć suche składniki, w drugim mokre. Następnie wszystko wymieszać. Dodać rabarbar. Forme do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu odkroić górna część babeczki, i przełożyć wczesniej przygotowanym, wystudzonym budyniem.
Można również oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
*Inspiracja pochodzi stąd, przepis został jednak przeze mnie zmodyfikowany.
Ale pysznie wyglądają! Chciałabym jedną:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMyślałam o takich! Jutro je wypróbuję, oczywiście bez jajka i na mleku roślinnym. Fajnie że na nie trafiłam:)
OdpowiedzUsuńTeż poproszę! :)
OdpowiedzUsuń