Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


6 maja 2012

o majowych przepisach z rabarbarem w roli głównej


 Atmosfera pierwszych upalnych wiosennych dni. Duszne majowe przedpołudnie. Pierwsze konwalie wychylające swoje dzwoneczkowate kwiatostany zza zacienionych liści w ogrodzie. Z tym własnie kojarzy mi się rabarbar. A z nim pierwszy w tym sezonie kompot rabarbarowy. Chłodny, gaszący pragnienie z charaktertstycznym kwaskowatym smakiem.


Kompot rabarbarowy


kilka łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
3-4 goździki
skórka z cytryny lub sok z limonki
szczypta cynamonu


Rabarbar umyć. Odciąć końcówki. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować 2 litry wody i dodać cukier, goździki oraz cynamon. Gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Nastepnie do słodkiego syropu można dodać otartą skórkę z cytryny lub sok z limonki. Gotowy kompot przecedzić przez sito, zostawić do schłodzenia. Nie należy schładzać zbyt mocno - za niska temperatura spowoduje zaniknięcie bardzo delikatnego smaku i zapachu.
Smacznego!



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nie za wysokie. Bardzo wilgotnie, aromatyczne, słodkie i oczywiście lekko kwaskowate, właśnie dzięki rabarbarowi. Najlepsze w dniu pieczenia, jeszcze ciepłe. Posypane cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Serdecznie polecam!



Ciasto rabarbarowe

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
kostka margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy ( cukier lub olejek)
4-5 łodyg rabarbaru


Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w słupki. Ułożyć je na cieście w dowolny wzór. Pec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone  ciasto posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo urokliwe zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rabarbar to mój hit na okres wiosna/lato :))) na pewno wypróbuję przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taaakie pyszności..mm..
    nastrojowo u Ciebie- to lubię.


    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń