Waniliowe bezy
4 białka
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii lub esencji waniliowej
Białko ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę w dużym naczyniu. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Na końcu dodać esencję waniliową. Piana powinna być sztywna i zachowywać kształt. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać bezy o średnicy ok. 2 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem, zachowując odstępy. Można też nakładać bezy łyżeczką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec, aż bezy staną się suche, ok. 45 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
Smacznego!
* Przepis pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. Desery."
Nie tylko pięknie wyglądały, ale też były pysze, co sam potwierdzam. :)
OdpowiedzUsuń