Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


13 stycznia 2012

Pierwsze tegoroczne wypieki


Waniliowe muffinki z orzechami


1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3/4 szklanki orzechów włoskich
6 łyżek roztopionego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem, orzechami i solą.
W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, mleko, masło oraz ekstrakt waniliowy.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.






Muffinki z orzechami i pomarańczą


1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3/4 szklanki orzechów włoskich
6 łyżek roztopionego masła
starta skórka z 2 pomarańczy
3 łyżki konfitury z pomarańczy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami i solą.
W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, mleko, masło oraz konfiturę i skórkę pomarańczową.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.





Muffinki śmietankowo-orzechowe

1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego
6 łyżek cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3/4 szklanki orzechów włoskich
6 łyżek roztopionego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami i solą.
W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, mleko, masło oraz ekstrakt śmietankowy.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.



1 komentarz:

  1. Nie będę udawał, że czytałem przepisy, bo tego nie zrobiłem, ale zdjęcia są śliczne. Ciepłe, smakowite, takie jaki klimat chciałbym zawsze mieć w moim domu.
    Oj, dlaczego nie przyszedłem, żeby spróbować tych Twoich pyszności? Już więcej nie popełnię tego błędu.

    OdpowiedzUsuń