Nie ma Dnia Matki bez piwoni spektakularnie rozkładających swe pąki w ogrodzie. A przy takiej pogodzie, jaka dopisuje nam ostatnio, nie ma mowy o sterczeniu w kuchni i wyrabianiu, ubijaniu czy choćby mieszaniu czegokolwiek. Wdzięczna jestem więc Włochom, że wynaleźli te niesamowite ciasteczka, które długo utrzymują swą świeżość.
Pełnoziarniste owsiane biscotti z morelą
2 jajka
110 g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych górskich
80 g drobno posiekanych suszonych moreli
80 g drobno posiekanych suszonych moreli
Jajka ubić mikserem razem z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, morele i dokładnie wymieszać. Obsypując dłonie mąką, uformować podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i lekko stwardnieje. Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu pokroić je na kromeczki grubości około 1 cm. Ułożyć na blaszce poziomo i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracajac w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Piękne!! Uwielbiam te ciasteczka!!! Są takie proste a takie pyszne! Na pewno wypróbuje Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę fachowo :) Aż trudno uwierzyć, że są i smaczne i prosto je się robi. Nie przyszłoby mi nawet do głowy że można samemu w domu piec biscotti. Fajnie :)
OdpowiedzUsuńNikt nie wspomniał o niesamowitych zdjęciach. A są piękne przecież.
OdpowiedzUsuń