Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


2 maja 2012

o majowym pikniku w ogrodzie i brzoskwiniowych babeczkach z białą czekoladą

Zachęcam wszystkich do skorzystania z pięknej słonecznej pogody i zorganizowania majowego pikniku, w ogrodzie, na działce, nad rzeką, czy chociaż na werandzie.
Spożywanie posiłków na świeżym powietrzu ma w sobie coś wyjątkowego.
Jesli nawet nie dysponujemy ogrodem, tarasem, czy werandą to spróbujmy zasiąść do majowej uczty w towarzystwie pachnących wiosennych narcyzów, bzu czy szafirków.
Kolorowe bukiety odmienią każdy stół i każde wnętrze, wpuszczą wiosnę, tak gdzie jeszcze jej nie ma.


Jak wykonać girlandę z proporczykami?
Tego roku uszyłam specjalnie na majówkę błękitne chorągiewki. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczą skrawki dowolnych materiałów, najlepiej jednak aby wszystkie były w odcieniach jednego koloru. Potrzebna będzie również taśma o szerokości min. 2 cm. i oczywiście maszyna do szycia.
Trójkąty powinny mieć 20 cm wysokości i 13 cm szerokości. Jeden gotowy trójkąt składa się z dwóch kawałków materiału. Po wycięciu należy zestawić ze sobą dwa trójkąty, lewą stroną na zewnątrz i zszyć wzdłuż dłuższych boków. Później odkładamy trójkąt na prawą stronęi zaprasowujemy ścieg. Na zakończeniu układamy trójkąty ciasno na złożonej na pół taśmie i przymocowujemy do niej trójkąty igłami. I przeszywamy taśmę. Proszę pamietać o zostawieniu kawałka luźnej taśmy po obu bokach girlandy, w celu przywiązania jej np. do drzewa:)
Powodzenia w tworzeniu własnych chorągiewek!










Babeczki brzoskwioniowe z musem z białej czekolady


200 g mąki pszennej
2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
szczypta soli
100 g cukru
250 ml mleka
125 g masła (roztopionego i ostudzonego)


Mus z białej czekolady:
100 g białej czekolady
200 ml zimnej smietany kremówki
2 łyzki cukru pudru

Składniki suche połączyć w jednym naczyniu, i stopniowo dodawać do nich składniki mokre. Mieszać za pomocą miksera lub łyżką. Napełnić ciastem foremki i na wierzch położyć kawałki brzoskwini.
Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Nastepnie czekolade roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywna pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
Ostudzone babeczki podawać polane musem czekoladowym.
Smacznego!


* Przepis podstawowy pochodzi stąd, został jednak przeze mnie zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz