Od dzieciństwa marzyłam o tym, by zostać pisarką. Z zamiłowania do notowania, spisywania, zapamiętywania i odgrzebywania rozmaitości powstał ten blog, gdzie publikuję notatki kulinarne, fotografie ręcznie wykonywanych drobiazgów, recenzje przeczytanych książek, obejrzanych filmów i to wszystko, co na co dzień mnie zachwyca.


25 kwietnia 2012

o wiosennych daniach pełnych zielonych witamin


Wiosną zielone mogą być nie tylko drzewa, ale także nasze codzienne posiłki. Szczególnie polecam świeży i smakowity szpinak, zawierajacy rekordowe ilości żelaza i minerałów, oraz soczyste, chrupiące brokuły.
A tymczasem posyłam własny przepis na:


Szpinakowy makaron z pieczarkami, cebulką i brokułami 

makaron szpinakowy - 1/3 opakowania
1 duża cebula
3 różyczki brokuła
6 niedużych pieczarek
25 dag jogurtu naturalnego
2 łyzki oliwy z oliwek

Cebulkę pokroić na cienkie plastry i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojone i oczyszczone pieczarki.  Brokuły ugotować z dodatkiem soli. Ugotować makaron.
Czekać aż cebula i pieczarki będą miękkie.
Powoli dodawać jogurt, nieustannie mieszając. Na koniec dodać pokrojone brokuły.
 Doprawić szczyptą bazylii.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz