Wiosną zielone mogą być nie tylko drzewa, ale także nasze codzienne posiłki. Szczególnie polecam świeży i smakowity szpinak, zawierajacy rekordowe ilości żelaza i minerałów, oraz soczyste, chrupiące brokuły.
A tymczasem posyłam własny przepis na:
Szpinakowy makaron z pieczarkami, cebulką i brokułami
makaron szpinakowy - 1/3 opakowania
1 duża cebula
3 różyczki brokuła
6 niedużych pieczarek
25 dag jogurtu naturalnego
2 łyzki oliwy z oliwek
Cebulkę pokroić na cienkie plastry i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojone i oczyszczone pieczarki. Brokuły ugotować z dodatkiem soli. Ugotować makaron.
Czekać aż cebula i pieczarki będą miękkie.
Powoli dodawać jogurt, nieustannie mieszając. Na koniec dodać pokrojone brokuły.
Doprawić szczyptą bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz